Dromen die aangeven dat je (te) streng bent voor jezelf

sep 26, 2019

Het mooie van dromen is dat ze je nooit tegenhouden in je innerlijke ontwikkeling of je een beeld geven waar je in het dagelijks leven niets mee kunt. Wat ook zo mooi is is dat de droom je nooit een schop vooruit geeft om verder gaan als je daar (nog) niet aan toe bent. Het is wel zo dat dromen je de waarheid geven over jezelf, of je het nu leuk vindt of niet.

Het is dan ook vervelend om te dromen dat er mensen zijn die tegen je schreeuwen. Stel, in je droom kom je als vrouw vier mannen tegen. Ze blokkeren je de weg en schreeuwen tegen je dat je lui bent. Je wordt wakker en denkt meteen, ik ben niet lui, ik werk juist heel hard. Wat is hier aan de hand? Zoals je misschien van de vorige stukjes weet is vee, zo niet alles, in de droom symbolisch. Jij bent een vrouw, de mannen in de droom ben jij ook. Het zijn je mannelijke krachten als daadkracht, doorzettingsvermogen en doelgerichtheid. Er zijn vier mannen. Het zal betekenen dat je eenheid hebt in je mannelijke krachten. Maar… ze blokkeren je de weg. Het betekent jij je eigen innerlijke weg zelf blokkeert. En het vervelende is, je hebt behoorlijk wat mannelijke krachten om dit te bewerkstelligen. De bedoeling is nu om te kijken wat jou in het dagelijks leven belet om bijvoorbeeld je doorzettingsvermogen te gebruiken om jouw eenheid te vergroten.

We komen nu aan bij het schreeuwen. Als mensen (jij dus, de dromer) in je droom nare dingen naar je toe schreeuwen betekent dit dat je jezelf dit toeschreeuwt. Dat het niet lukt, dat je waardeloos bent, dat je … noem maar op. Wat het betekent is dat je te streng bent voor jezelf. Want je bent helemaal niet waardeloos. En als iets niet lukt kan dit ook aan de omstandigheden liggen.

Schreeuwen in een droom betekent dat je je niet met je talent bezig houdt. Je overschreeuwt jezelf als ware de negatieve gevoelens en/of gedachten die in je huizen. En laat dit nu eens niet de bedoeling zijn. Want kijk eens met hoeveel je bent in de droom. Met z’n vijven. De vier mannen en jij. Vijf betekent eenheid met een gouden randje. Dat ben jij dus hè. Geweldig.

Wat deze droom in het kort betekent: kijk naar wat je wel kunt en niet naar wat je niet kunt. Geloof in je talent, ga er mee aan de slag en houd jezelf hierin niet tegen.

Ditzelfde, maar dan in een andere vorm kan je zien in deze voorbeelddroom: je ziet een hond aan de ketting liggen.

Een hond betekent dat je trouw mag/moet zijn aan jezelf. Maar je doet het niet als je zo’n droom als deze hebt. Je legt jezelf aan de ketting. Mocht je denken van, ja maar een ander doet dit in het dagelijks leven dan kan ik me voorstellen dat het heel vervelend is als ik loop te roepen dat jij jezelf aan de ketting legt. En toch, het is wel zo. Mocht je in het dagelijks leven in een dergelijke situatie zitten weet dan dat je altijd naar de huisarts kunt gaan, al is het maar om je hart te luchten. Wat deze droom in het kort betekent? Je bent te streng voor jezelf door jezelf aan de ketting te leggen door bijvoorbeeld niet je leven in te richten hoe jij dat wil. Of je droom te vervullen op wat voor manier dan ook.

Dat je te streng bent voor jezelf kan je in een droom ook zien als dat je heel mager bent, terwijl je dit in het dagelijks leven niet bent. Mager betekent dat je te weinig plaats inneemt. Met andere woorden, je mag jezelf (veel) meer laten zien. Stel dat je in het echt wel iel bent en je droomt over een iel persoon, ook dan zal het betekenen dat je te weinig plaats inneemt in het dagelijks leven.

Misschien is het leuk om te eindigen met deze quote: Volg je dromen, ze weten de weg.

 

Jacqueline Voskuil

jacqueline-voskuil@hotmail.com