Shiatsu

Shiatsu is het met de hand, vingers en/of duimen druk uitoefenen op bepaalde punten van het lichaam. Shiatsu betekent letterlijk ‘vinger’(shi) ‘druk (atsu).

Er zijn twee stromingen in de Shiatsu:
De Zen Shiatsu, die gebaseerd is op de traditionele Chinese geneeskunde.
De Namikoshi stijl is wat meer gericht op Westerse anatomie en pathologie.

Er zijn verschillende stijlen binnen Shiatsu. In de loop van de tijd hebben veel leraren een eigen specialisatie ontwikkeld.

De klassieke vorm van Shiatsu herken je aan de volgende kenmerken:
De massage wordt met de handen gegeven. Er komen geen ellebogen, knieën, voeten of massagetools aan te pas. Er wordt alleen druk uitgeoefend, in de nieuwere stijlen worden ook wel wrijvingen en strekkingen toegepast. De client houdt alle kleding aan.

Een Shiatsu behandeling herstelt de balans tussen lichaam en geest. De levensenergie ‘Ki’ moet goed kunnen doorstromen, anders ontstaan er klachten. Net als veel andere Oosterse behandelingen is ook Shiatsu holistisch. Lichaam en geest is 1. Alle vormen van stress en invloeden op lichaam en geest kunnen klachten veroorzaken. Shiatsu richt zich op optimale stroming van ‘Ki’.

Shiatsu kan ingezet worden bij diverse klachten zoals: maag/darm klachten, klachten aan luchtwegen, blaas, nieren, rsi, gewrichtsklachten, stress, hoofdpijn, etc. In het kader van voorkomen is beter dan genezen is Shiatsu ook prima als preventieve behandeling.